FAQ

FAQ

Home 9 Contact 9 FAQ

Bij Stol inspection systems B.V. krijgen wij veel vragen over metaaldetectie, röntgen, magneten en kleursorteersystemen. Wij hebben een aantal vragen verzameld en hieronder vermeld met natuurlijk de antwoorden. Mocht u een vraag hebben die hier niet bij staat dan horen wij dat graag van u.

Algemeen

Waarom inspectie apparatuur?

Vanwege een toename aan industriële productieprocessen is de kans op metaalverontreiniging toegenomen. Denk hierbij aan processen zoals snijden, malen, mixen en transport. Hoewel er steeds meer voorschriften komen voor kleding en sierraden van productiemedewerkers blijft er een risico bestaan dat er metalen voorwerpen van medewerkers in de productieruimte gebracht worden. Ook reparatie- en onderhoudswerkzaamheden kunnen een bron van productverontreiniging zijn. Tot slot kunnen er natuurlijk verontreinigingen in de grondstoffen zitten.

Voor welke industrie maakt Stol inspection systems B.V. inspectiesystemen?

De meeste inspectie apparatuur wordt geleverd aan de levensmiddelen industrie. Daarnaast hebben wij speciale inspectie machines voor de (petro) chemische-, farmaceutische- en recyclingindustrie. Wij leveren maatwerk en standaard systemen die zijn afgestemd op uw specifieke industrie en toepassing.

Wanneer kan ik het best een metaaldetector toepassen?

Een metaaldetector is een goede bescherming tegen verontreinigde producten met alle, soms zelfs desastreuze gevolgen van dien. Een metaaldetector detecteert alle metalen die elektrisch geleidend of magnetisch zijn. Dit zijn onder andere Fe (ijzer), Non-Ferro (aluminium, koper, lood, enz.) en alle soorten roestvast staal (Inox). Meestal is een metaaldetector vrij eenvoudig in een productielijn te integreren en zijn de aanschafkosten zeer redelijk. Tijdens de levensduur van de metaaldetector zijn de onderhoudskosten bijzonder laag, eigenlijk nihil maar een periodieke controle en onderhoud aan b.v. het transportsysteem is wel aan te bevelen.

Wanneer kan ik het best een magneet toepassen?

Magneten worden gebruikt om magnetische verontreinigingen uit een product te verwijderen zonder verlies van goed product. Hierbij dient vooral gedacht te worden aan ijzer en zelfs licht magnetisch RVS. De producten die gecontroleerd kunnen worden met magneten zijn onverpakte stortgoederen en vloeibare producten. Dit zijn onder andere rijst, noten, meel, granen, bloem, suiker, chocolade, plastic granulaat, enz. Een magneet is veruit het goedkoopst in aanschaf en gebruikt geen elektriciteit dus een duurzame investering.

Wanneer kan ik het best een röntgen (x-ray) machine toepassen?

Röntgen inspectie machines kijken naar dichtheidsverschillen. Hierdoor is het mogelijk verontreinigingen te detecteren die een hogere dichtheid hebben dan het product zelf. Dit zijn bijvoorbeeld metaal, glas, steentjes, botjes en bepaalde soorten kunststof. Vooral als het product in een aluminium verpakt zit of dat er een gevaar bestaat op glas, bot en dergelijke is een röntgen machine de beste keuze. Een röntgen machine is wel een redelijk grote investering hoewel Stol inspection systems BV ook voordelige röntgen systemen kan leveren voor kleine producten.

Wanneer kan ik het best een dynamische weger toepassen?

Dynamische controle wegers, ook wel een checkweigher genoemd, worden gebruikt om producten te wegen tijdens transport op een lopende band. Hiermee controleert men of de gewichten inderdaad kloppen met wat er op het label staat afgedrukt. Tevens kan er met het e-teken gewerkt worden en kan een verpakkingsmachine een signaal van de weger ontvangen zodat deze continue het juiste gewicht afvult. Dit alles levert dus een besparing op zodat de weger zichzelf terugverdient.

Wanneer kan ik het best een kleursorteersysteem toepassen?

Kleursorteermachines zijn meestal vrij grote machines en gemaakt om hoge capaciteiten te draaien. Ze worden vooral in de chemische en levensmiddelen industrie toegepast. Bijvoorbeeld recycling bedrijven gebruiken ze veel om plastic op kleur te sorteren zodat het weer gerecycled kan worden.

Voldoen de Stol inspectie machines ook aan IFS, BRC, ISO 22000, GMP, etc?

Onze inspectie machines voldoen aan de strengste eisen qua veiligheid. Ze hebben enorm hoge nauwkeurigheid en allerlei mogelijkheden tot registratie voor bewijsvoering. Hieronder een beknopt overzicht van de bekende normen/voorschriften:HACCP, Hazard Analysis of Critical Control Points. Elk voedingsmiddelen bedrijf moet volgens de warenwet hieraan voldoen. Het is bedoeld om gevaren op te sporen en maatregelen te nemen om fouten te voorkomen.BRC , British Retail Consortium. Zoals de benaming al doet vermoeden is deze norm opgesteld door een aantal bekende Engelse supermarktketens (retailers). De originele versie was vooral geschreven voor inspectie van productie en omgeving. De nieuwste versie is uitgebreid met voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement.IFS , International Food Standard, origineel uit Duitsland en Frankrijk afkomstig. Net als BRC is dit opgezet door een groep van retailers en lijken deze normen vrij veel op elkaar.GMP , Good Manufacturing Practice. Dit is één van de oudste normen. In de loop der jaren zijn er diverse varianten gekomen, HACCP is hier eigenlijk ook uit ontstaan.ISO 22000 is een norm voor voedselveiligheid managementsystemen en is gericht op alle schakels in de voedselketen en de inspectie hiervan. Deze norm is voortgekomen uit ISO 9001.

Metaal detectie

Hoe werkt een metaaldetector?

Een metaaldetector werkt met hoog-frequent elektromagnetisme. Dit wordt door een spoelensysteem opgebouwd dat bestaat uit een zender en ontvangers die een stabiel veld opbouwen. Om een detectie te veroorzaken dient het veld verstoord te worden. Dit kan door een materiaal dat elektrisch geleidend of magnetisch is. Sommige producten zijn zelf ook geleidend vanwege het zout of water. Dan dient het ‘productsignaal’ met een geavanceerd filter onzichtbaar gemaakt te worden zodat de detector alleen de metaalverontreinigingen detecteert. De mate van nauwkeurigheid zijn van veel factoren afhankelijk. Het gaat te ver om deze punt voor punt te behandelen. Onze adviseurs leggen dit graag in een persoonlijk gesprek uit afgestemd op uw specifieke situatie.

Is een metaaldetector schadelijk voor de gezondheid?

Deze vraag wordt veel gesteld aangezien de detector zijn werk doet met een onzichtbaar veld waardoor er al snel aan straling gedacht wordt. Het veld dat een metaaldetector opbouwt is te vergelijken met magnetisme en heeft geen invloed op de gezondheid van mens en dier. Wel zijn er bepaalde detectors die gebruikt worden voor in aluminium verpakte producten. Deze detectors worden nagenoeg niet meer verkocht aangezien ze geen of erg slecht RVS kunnen detecteren. Zelfs deze detectors zijn niet schadelijk maar het magnetische veld is enorm sterk waardoor personen met bijvoorbeeld een pacemaker geadviseerd wordt niet met dit soort detectors te werken. Ook elektronica en bankpasjes kunnen schade oplopen door het sterke veld. Stol inspection systems B.V. levert dit soort detectors niet meer omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Wij hebben hier betere alternatieven voor waar wij u graag over adviseren.

Waar kan ik het best de metaaldetector plaatsen?

Het best is om de eindproducten te controleren in de (gesloten) verpakking. Er kan dan in principe geen verontreiniging meer in het product komen. In het geval dat de eindverpakking zeer groot is adviseren wij om eerder in de lijn een detector te plaatsen. Bijvoorbeeld als u bulk zakken met suiker afvult kan er beter in de valpijp, net voor de big-bag, een detector geïnstalleerd worden. Het risico dat er nog metaal in het product komt is zeer klein en de gevoeligheid van de detector is nu goed vanwege de kleine doorlaatopnening.

Heeft het zin om ook in het begin van de productie een detector te plaatsen?

Dat heeft zeker zin. Zo worden detectors vaak ingezet ter bescherming van machines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een deegwals bij banketfabrieken. Schade aan zo’n wals of andere machines kan behoorlijk in de papieren lopen dus heeft een detector zichzelf vaak snel terug verdiend. Er is ook besparing bij detectie in het voortraject omdat het afkeuren van halffabricaten goedkoper is dan het eind product dat alle bewerkingen heeft ondergaan en wellicht ook al verpakt is.

Zal ik een grote doorlaatopening nemen zodat ik goed zit voor de toekomst?

Nee, de grootte van de detectordoorlaat is de belangrijkste factor voor de gevoeligheid. Het is dus zaak om de doorlaatopening zo klein mogelijk te nemen zodat u de hoogst haalbare nauwkeurigheid kan halen. Een kleinere metaaldetector is ook goedkoper wat altijd prettig is.

Zijn er wettelijke eisen betreffende de nauwkeurigheid?

Er zijn geen specifieke wettelijke eisen betreffende de nauwkeurigheid. Wel is ieder levensmiddelenproductie bedrijf verplicht al het mogelijke te doen om een veilig product af te leveren. Ook zijn er diverse normen van grote afnemers zoals retailers die eisen stellen. Zij hebben veel ervaring met bepaalde productielijnen en weten wat er technisch mogelijk is. Vanzelfsprekend geeft Stol inspection systems bv heldere informatie welke inspectie apparatuur het best gebruikt kan worden en op welke positie zodat er ruim aan zelfs de meest strenge eisen kan worden voldaan.

Mijn lijn draait met hoge snelheid, is dit nadelig voor de gevoeligheid?

Nee, het is zelfs zo dat hoe hoger de snelheid waarmee het product door de metaaldetector gaat hoe beter het is. Hoge snelheden zijn dus geen probleem, zelfs bij pneumatische transporten tot 28 m/sec kan een detector optimaal functioneren!

Hoe vaak moet ik het metaaldetectie systeem testen?

Dit is afhankelijk van het metaaldetectiesysteem en de productiesnelheid. De elektronica van onze metaaldetectors heeft een ‘Self check’ systeem dat continue werkt. Toch zal het detectiesysteem, inclusief het uitwerp mechanisme, handmatig getest dienen te worden. De frequentie wordt meestal gesteld op eens per uur of twee uur. Sommige bedrijven testen aan het begin en eind van een shift. Het is belangerijk te weten dat, in het onwaarschijnlijke geval dat het detectiesysteem het testdeeltje mist, de volledige productie tot aan de vorige succesvolle test opnieuw gecontroleerd dient te worden. Bij hoge doorloopsnelheden kan men dus beter eens per uur controleren in plaats van eens per shift. Het testen op zich is vrij snel uit te voeren, zeker als gebruik gemaakt wordt van onze handige testdeeltjes die in diverse vormen en maten verkrijgbaar zijn.

Kan het metaaldetectie systeem mobiel uitgevoerd worden?

Ja, de meeste systemen kunnen zonder probleem op wielen gezet worden. Wij gebruiken alleen RVS dubbel geremde wielen die speciaal voor de levensmiddelenindustrie geschikt zijn.

Er worden nog steeds (wit) gespoten detectors aangeboden, is dat toegestaan in de voedingsindustrie?

Wit gespoten detectors worden van aluminium gemaakt en mag in principe wel. Men ziet ze alleen in droge omgevingen. Er zijn nagenoeg geen moderne fabrikanten meer die ze maakt. De kostprijs van zo’n gespoten detector is een stuk lager maar er kunnen stukjes verf afspringen die weer in het product terecht kunnen komen. Eigenlijk ziet men in levensmiddelenbedrijven weinig tot geen gespoten machines meer dus bieden wij deze dan ook niet meer aan.

Zit er veel verschil tussen de verschillende fabricaten?

Er zit inderdaad veel verschil tussen de diverse fabicaten. De grootste verschillen komen pas aan het licht als ze in de productielijn staan te draaien. Zo zijn er diverse merken die regelmatig van uiterlijk veranderen maar als men ze van binnen bekijkt het eigenlijk detectors zijn van de jaren 90 die met de oude elektronica niet goed meekunnen met de eisen die men tegenwoordig aan deze inspectie machines stelt. Ook bij het bedieningsgemak zijn er grote verschillen. Bij Stol inspection systems B.V. zijn wij van mening dat een detector natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk moet kunnen detecteren en dat kan omdat wij van de meest geavanceerde elektronica gebruik maken. Daarnaast is het belangrijk dat de detector stabiel zijn werk doet in uiteenlopende productieomgevingen die erg ruig kunnen zijn. Verder dient de detector nagenoeg onderhoudsvrij te zijn en moet deze weinig of liever geen aandacht vragen van de productiemedewerkers. Dit kan alleen als de detector solide gebouwd is. Wij zeggen dan ook dat elke onterechte detectie er één te veel is!

Röntgen inspectie (x-ray)

Hoe werkt een röntgendetector (x-ray)?

Een röntgen detector heeft een soort lamp die röntgen licht uitstraalt dat in staat is door materie heen te dringen. Hierdoor kan met in gesloten verpakkingen kijken. De detector ontvangt het licht en de software zet dit om in een beeld. De grijswaardes in het beeld geven de dichtheid of te wel de absorptie van röntgenstralen aan. Door de verschillen in grijswaarde te bekijken kan er verontreiniging in het product opgespoord worden. De verontreiniging dient dan natuurlijk wel een hogere dichtheid te hebben dan het product met de verpakking samen. De software kijkt ook naar afwijkende vormen, een metaalspaan heeft namelijk een volledig andere vorm dan een pot augurken.

Is een röntgen detector schadelijk voor de gezondheid?

Het röntgenlicht zelf is schadelijk daarom worden onze machines zodanig ontworpen dat er nagenoeg geen emissie van röntgenlicht plaatsvindt. Het is wel belangrijk om de röntgen machine goed te onderhouden en bij defecte delen deze direct te laten herstellen. Ook is het vermogen vrij laag waardoor de emissie nagenoeg nihil is.

Waar moet ik rekening mee houden bij aanschaf?

Allereerst natuurlijk de prestaties van de machine. Om een goed beeld te krijgen wat gedetecteerd kan worden en wat niet zal altijd een producttest uitgevoerd dienen te worden. Ook dient er gekeken te worden naar de onderhoudskosten. Wij adviseren dan ook om de totale kosten over een periode van 5 en 10 jaar goed te vergelijken. Stol inspection systems BV geeft hier een eerlijk advies over.

Kan de röntgen machine net als een metaaldetector hoge snelheden aan?

Een röntgen machine werkt volledig anders dan een metaaldetector. De software moet de beelden analyseren en daar is tijd voor nodig. Natuurlijk zijn de processors de laatste jaren een stuk sneller geworden waardoor de röntgen detector hogere snelheden aan kan maar er is een grens. De Raycon machines hebben een eigen industrieel besturing systeem waardoor de snelheid hoger is dan bij de oudere röntgen machines die nog met Windows draaien.

Moet ik een stralingsdeskundige in mijn bedrijf hebben?

De overheid heeft een grens voor het vermogen gesteld waarboven er inderdaad een opgeleid persoon paraat dient te zijn. Alle rontgen detectors die Stol inspection systems BV levert blijven onder deze Nederlandse, Belgische en Duitse grens dus het is niet van toepassing.

Kan ik verschillende producten door elkaar met één machine controleren zonder deze steeds in te stellen?

De Raycon machines kunnen dit vanwege het snelle besturingssysteem. De machine herkent het product en scant deze met vooraf ingestelde waarden. Desgewenst kan de röntgen machine ook uitgevoerd worden met een barcode scanner die doorgeeft welk product doorgevoerd wordt.

Magneet systemen (x-ray)

Welke verontreinigingen kan een magneet verwijderen?

Een magneet, of liever een magneetsysteem, kan alle verontreinigingen die magnetisch zijn verwijderen uit het product. Dit is onder andere ijzer. Als men kiest voor de Neodymium uitvoering kan er zelfs zwak magnetisch RVS verwijderd worden.

Werkt een magneet ook bij verpakte producten?

Nee, een magneet dient in direct contact te zijn met het product om de verontreiniging te kunnen separeren. Het wordt dus vooral gebruikt bij stortgoederen en vloeibare producten.

Wij willen vloeibare cacao controleren in een verwarmde leiding, kan dat?

Hier is een speciaal magneetsysteem voor ontwikkeld, de LiquiMag. Een afbeelding staat op de magneet pagina. De LiquiMag kan dubbelwandig uitgevoerd worden zodat deze net als de overige leidingen verwarmd kan worden met water.

Kan een magneetsysteem in een pneumatisch transport ingebouwd worden?

Jazeker, er is een speciale uitvoering die ontworpen is voor blaas- en zuigleidingen.

Dynamische controlewegers (x-ray)

Welke snelheden kan een checkweger aan?

Dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit heeft namelijk te maken met de afmetingen, vooral de lengte van het product en de gewichtsklasse.

Kan de checkweger gecombineerd worden met een metaaldetector?

Ja, dat kan. Er dient altijd wel overlegd te worden of dit verstandig is. Het kan ruimte besparen op de productievloer maar het is minder flexibel. Bij een gecombineerd systeem wordt de invoerband van de weger voorzien van een metaaldetector. De uitvoerband kan uitgerust worden met twee uitwerpers, één voor foutieve gewichten en één voor verontreinigde producten. Wij adviseren om minimaal één afsluitbare opvangbak te voorzien voor de verontreinigde producten zodat ze goed gescheiden worden van de goede producten.

Mag een dynamische controleweger in een zeer natte productieomgeving geplaatst worden?

Wij hebben diverse uitvoering waarvan er vele spuitwaterdicht zijn. Deze staan bijvoorbeeld probleemloos bij visverwerkende bedrijven te draaien waar de machine regelmatig grondig, met hoge druk, afgespoten wordt.

Overige vragen

Wij delen graag onze vele jaren wereldwijde ervaring in inspectie apparatuur van kleine tot zeer grote bedrijven met u. Onze verkopers informeren u graag en desgewenst kunnen wij ook een cursus verzorgen op locatie. Onze contact gegevens staan op de contact pagina.[:en]At Stol inspection systems B.V. we get many questions about metal detection, x-ray, magnets en colour sorting systems. We have made a list of frequently asked questions which you can find below with the answers of course. Should you have a question that is not in the list please do not hesitate to contact us.